reklama Grodzisk Mazowiecki
TEMATY NA CZASIE:
inwestycje
CPK
wypadki
policja
wyłączenia prądu
grille gazowe

18

03 2021

Ostatni moment na zgłoszenia do Lauru Marszałka Województwa Mazowieckiego


Artykuł sponsorowany

podziel się na Facebooku podziel się na Twitterze podziel się na Pinterest podziel się na WhatsApp

foto: PixabayOstatni moment na zgłoszenia do Lauru Marszałka Województwa Mazowieckiego - Grodzisk News


Wyjątkowy smak szynki, boczku i chleba, wino domowej roboty czy sery wytwarzane według starej tradycyjnej metody – właśnie takie potrawy i produkty mają szansę na wyróżnienie przez samorząd Mazowsza. To już ostatni moment na zgłoszenia do konkursu o Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego. Nabór trwa tylko do 31 marca br.


Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego co roku przyciąga tłumy wielbicieli dobrego jedzenia –  zaznacza marszałek Adam Struzik. – Nasz konkurs to promocja regionalnej kuchni, mazowieckich tradycji wytwórczych i  bogactwa produktów, które zachwycają najbardziej wybrednych smakoszy. Chcemy pokazać mieszkańcom naszego regionu, że mają dostęp do wysokiej jakości regionalnej żywności, a tym samym chcemy wyróżnić i  nagrodzić lokalnych producentów – dodaje.

Ostatni moment na zgłoszenia do Lauru Marszałka Województwa Mazowieckiego - Grodzisk News


Do ostatniej edycji konkursu o Laur Marszałka zgłoszono 68  smakołyków. Ostatecznie tytuł Laur przyznano 16  produktom, a 12 kolejnych wyróżniono. Ponadto 3  propozycje zdobyły wyróżnienia kapituły. Jak podkreśla Violetta Gzik-Janiak właścicielka piekarni Gzik w  Sochaczewie to już czwarty zdobyty tytuł. –  Wcześniej z sukcesem prezentowaliśmy chleb wieloziarnisty, sernik i pączki, a w tym roku postawiliśmy na szarlotkę bio. I okazuje się, że był to strzał w dziesiątkę. Piekarnia Gzik działa od 75  lat, więc tradycja wpisana jest w naszą działalność. W pracy bazujemy na starych, tradycyjnych recepturach, w  większości autorstwa mojej babci. Poza tym do  produkcji wykorzystujemy produkty ekologiczne i  certyfikowane, które pochodzą od lokalnych rolników – dodaje.

Producenci żywności z całego Mazowsza będą oceniani w dwóch grupach: przedsiębiorcy oraz producenci indywidualni. Uczestnicy będą rywalizować w ośmiu kategoriach: wyroby piekarnicze, wyroby cukiernicze, przetwory mięsne i produkty pochodzenia zwierzęcego, ryby i przetwory rybne, przetwory owocowe i  warzywne, produkty mleczarskie, miody oraz napoje (alkoholowe i  bezalkoholowe).

Konkurs ma na celu promocję mazowieckiej żywności i kultywowanie tradycji dziedzictwa kulinarnego regionu. Zgłoszony produkt powinien więc charakteryzować się wysoką jakością produkcji, innowacyjnością, kultywowaniem i popularyzowaniem mazowieckiej tradycji kulinarnej, a także oryginalnością w podejściu do tematu żywności i przetwórstwa. Każdy uczestnik konkursu może zgłosić tylko jeden produkt w danym roku.

Zgłoszenia do konkursu należy składać do 31 marca br. Wypełniony formularz należy przesłać na  adres: Urząd Marszałkowski Województwa Mazowieckiego w Warszawie, Departament Rolnictwa i  Rozwoju Obszarów Wiejskich, ul. Skoczylasa 4, 03-469 Warszawa bądź pocztą elektroniczną na  adres: wydzialrolnictwa@mazovia.pl. Wszystkie dokumenty konkursowe dostępne są na stronie www.mazovia.pl.









📰︎ NAJPOPULARNIEJSZE



💬︎ NAJCZĘŚCIEJ KOMENTOWANE



odwiedź nasz profil na FB

Copyright © 2014-2024 - Grodzisk News - wszelkie prawa zastrzeżone.