18
12 2019
Adam Fabisiewicz Grodzisk News
18.12.2019, godz. 13:15
Konkurencja dla Mikołaja
Staruszek w czerwonym stroju z długą siwą brodą nie wszystkim dzieciom w Europie kojarzy się z prezentami. W Austrii oraz Francji podarki przynosi Dzieciątko Jezus, w Rosji Dziadek Mróz oraz jego wnuczka, Śnieżynka. Nawet w krajach, w których najmłodszych odwiedza Święty Mikołaj, nie zawsze wygląda on tak samo ? na przykład w Szwecji nazywany jest Jultomten i jest gnomem mieszkającym w piwnicy. Nie wszędzie prezenty trafiają też do zainteresowanych w czasie świąt. W Hiszpanii i we Włoszech maluchy dostają prezenty 12 dni później ? po Nowym Roku przynoszą je dopiero Trzej Królowie.
Co kraj to obyczaj
Opłatek? Niekoniecznie. W Rumunii życzeniom towarzyszy łamanie się chlebem, Hiszpanie spożywają przysmak z chałwy, czyli tzw. turron. Podczas, gdy w Polsce zostawia się wolny talerz dla wędrowcy, szwedzkim zwyczajem jest odwiedzanie samotnych osób w czasie świąt. Co ciekawe, Szwedzi nie śpiewają także kolęd, ale w gronie rodziny tańczą przy choince.
Podano do stołu
Hiszpańska kolacja bogata jest w ryby, mięsa i owoce morza. Na przystawkę je się tam suszoną szynkę jamon, a następnie tradycyjne consome, czyli zupę przypominającą rosół, a także jagnięcinę i pasztety. Na szwedzkim stole znajdziemy szynki, wieprzową galaretę oraz? ryż z owsianką. Tradycyjnym, głównym daniem jest tam wędzony dorsz z sosem zwany lutfisk. W Czechach nie może zabraknąć "vánočky" - tradycyjnego białego ciasta przypominającego wyglądem i smakiem słodką chałkę z bakaliami, a Słowacy od zupy grzybowej wolą kapuśniak.
Polskie zwyczaje
Na co dzień Polacy chętnie eksperymentują w kuchni, ale w kwestii Bożego Narodzenia należą do tradycjonalistów. I chociaż niektóre zagraniczne zwyczaje mogą wydawać się ciekawe, trudno wyobrazić sobie, aby mogły wyprzeć polskie przyzwyczajenia.
Nawet jeśli są to dania czasochłonne i trudne, to święta bez karpia, ryby po grecku, bigosu czy pierogów nie mają prawa bytu. Właśnie w grudniu największym zainteresowaniem cieszą się przyprawy do bigosu, majeranek czy liść laurowy. Polacy chętnie sięgają po sprawdzone przepisy swoich mam czy babć, często szukają też rozwiązań w internecie.
A co królować będzie na Waszych stołach? Zapraszamy do komentowania.
Copyright © 2014-2024 - Grodzisk News - wszelkie prawa zastrzeżone.