reklama Grodzisk Mazowiecki
TEMATY NA CZASIE:
inwestycje
CPK
wypadki
policja
wyłączenia prądu
grille gazowe

18

12 2019

Nie tylko choinka, czyli bożonarodzeniowe tradycje Europy


Grodzisk News

podziel się na Facebooku podziel się na Twitterze podziel się na Pinterest podziel się na WhatsApp

Nie tylko choinka, czyli bożonarodzeniowe tradycje Europy - Grodzisk News



Konkurencja dla Mikołaja
Staruszek w czerwonym stroju z długą siwą brodą nie wszystkim dzieciom w Europie kojarzy się z prezentami. W Austrii oraz Francji podarki przynosi Dzieciątko Jezus, w Rosji Dziadek Mróz oraz jego wnuczka, Śnieżynka. Nawet w krajach, w których najmłodszych odwiedza Święty Mikołaj, nie zawsze wygląda on tak samo ? na przykład w Szwecji nazywany jest Jultomten i jest gnomem mieszkającym w piwnicy. Nie wszędzie prezenty trafiają też do zainteresowanych w czasie świąt. W Hiszpanii i we Włoszech maluchy dostają prezenty 12 dni później ? po Nowym Roku przynoszą je dopiero Trzej Królowie. Co kraj to obyczaj
Opłatek? Niekoniecznie. W Rumunii życzeniom towarzyszy łamanie się chlebem, Hiszpanie spożywają przysmak z chałwy, czyli tzw. turron. Podczas, gdy w Polsce zostawia się wolny talerz dla wędrowcy, szwedzkim zwyczajem jest odwiedzanie samotnych osób w czasie świąt. Co ciekawe, Szwedzi nie śpiewają także kolęd, ale w gronie rodziny tańczą przy choince. Podano do stołu
Hiszpańska kolacja bogata jest w ryby, mięsa i owoce morza. Na przystawkę je się tam suszoną szynkę jamon, a następnie tradycyjne consome, czyli zupę przypominającą rosół, a także jagnięcinę i pasztety. Na szwedzkim stole znajdziemy szynki, wieprzową galaretę oraz? ryż z owsianką. Tradycyjnym, głównym daniem jest tam wędzony dorsz z sosem zwany lutfisk. W Czechach nie może zabraknąć "vánočky" - tradycyjnego białego ciasta przypominającego wyglądem i smakiem słodką chałkę z bakaliami, a Słowacy od zupy grzybowej wolą kapuśniak. Polskie zwyczaje
Na co dzień Polacy chętnie eksperymentują w kuchni, ale w kwestii Bożego Narodzenia należą do tradycjonalistów. I chociaż niektóre zagraniczne zwyczaje mogą wydawać się ciekawe, trudno wyobrazić sobie, aby mogły wyprzeć polskie przyzwyczajenia. Nawet jeśli są to dania czasochłonne i trudne, to święta bez karpia, ryby po grecku, bigosu czy pierogów nie mają prawa bytu. Właśnie w grudniu największym zainteresowaniem cieszą się przyprawy do bigosu, majeranek czy liść laurowy. Polacy chętnie sięgają po sprawdzone przepisy swoich mam czy babć, często szukają też rozwiązań w internecie. A co królować będzie na Waszych stołach? Zapraszamy do komentowania.





💬︎   dodaj komentarz








📰︎ NAJPOPULARNIEJSZE



💬︎ NAJCZĘŚCIEJ KOMENTOWANE



odwiedź nasz profil na FB

Copyright © 2014-2024 - Grodzisk News - wszelkie prawa zastrzeżone.