01 06 2020

Grodziskie inwestycje w finale konkursu na „Modernizację roku”. Głosujmy!

01.06.2020, godz.: 17:07
Grodziskie inwestycje w finale konkursu na „Modernizację roku”. Głosujmy!
fot. Urząd Gminy Grodzisk Maz.

Dwie grodziskie inwestycje dostały się do finału konkursu na „Modernizację roku 2019”. Po ubiegłorocznym sukcesie, kiedy tytuł zdobyła Mediateka, gmina liczy na kolejny sukces. Aby go osiągnąć niezbędne są głosy mieszkańców. Zachęcamy do ich regularnego oddawania.

Celem konkursu „Modernizacja roku” jest wyłonienie i nagrodzenie realizacji przedsięwzięć budowlanych ukończonych w danym roku wyróżniających się szczególnymi walorami, a także propagowanie i wspieranie działań dla ratowania obiektów i budowli dziedzictwa narodowego.

W tej osłonie konkursu można głosować na dwa przedsięwzięcia Grodziska. Pierwsze to gruntowna modernizacja parku przy ul. Bałtyckiej (poniżej). Drugim zaś jest budowa świetlicy wraz z placem zabaw w Szczęsnem
(na zdjęciu głównym).

fot. Urząd Gminy Grodzisk Maz.

– Park przy ul. Bałtyckiej wyróżnia ciekawe założenie projektowe: ścieżki piesze i rabaty roślinne nawiązują kształtem do meandrującej rzeki. Podobnie jak żwirowy potok biegnący do centralnego placu z wielkimi, kamiennymi kulami, wykonanymi ze skał wydobytych z polskich kamieniołomów. Wszytko to przecinają koncentrycznie ułożone drewniane podesty. Spacerując po nich, można odnieść wrażenie, że znajdujemy się na nadwodnych pomostach.W celu osiągnięcia wysokiego efektu ekologicznego, na dotychczasowych nieużytkach posadzono 125 szt. dużych drzew i ponad 9 000 krzewów, wieloletnich roślin kwitnących, pnączy, róż i traw ozdobnych. Oprócz pięknej zieleni i małej architektury, park oferuje mieszkańcom plac zabaw, siłownię i stoliki do gier planszowych. Brak barier architektonicznych sprawia, że jest on dostępny dla wszystkich – informuje gmina w opisie konkursowym.

– Budynek został zaprojektowany w sposób harmonizujący z okoliczną zabudową. Prosta jednobryłowa forma obiektu narzuciła zastosowanie podobnego kąta pochylenia dachu, który zaprojektowano jako dwuspadowy – symetryczny. Zastosowana kolorystyka w postaci spokojnych i stonowanych barw sprzyjać ma budowaniu poczucia pokoju i wewnętrznej harmonii. W celu kolorystycznego urozmaicenia elewacji wprowadzono jej dwukolorowy podział – nad pozostałą częścią elewacji, która jest w kolorze białym, dominuje kolor niebieski. Dodatkowo zaprojektowano wstawki z płyt elewacyjnych w kolorze drewna. Wejście główne zostało wyeksponowane poprzez wysunięcie poza główne lico ściany frontowej oraz zastosowanie kontrastującego koloru, który powoduje, że wyróżnia się na tle otaczających je jaśniejszych fragmentów ścian. W celu właściwego oświetlenia pomieszczenia sali głównej świetlicy wprowadzono duże przestrzenne okna, rozmieszczone w taki sposób, by równomiernie doświetlić całą powierzchnię pomieszczenia – czytamy w opisie konkursowym.

Z kolei plac zabaw zaprojektowano jako tematyczny. Motywem przewodnim jest Dziki Zachód – Indianie i Kowboje. W projekcie starano się ująć jak najwięcej nawiązań do tematu przewodniego. Część zabawek zaprojektowano jako ściśle tematyczne, np. chata indiańska, kareta, konik, dyliżans, totemy indiańskie.

Tymczasem głosować raz dziennie na każdą z nich można TUTAJ oraz TUTAJ.

💬︎ 0

Dodaj Komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

*

Portal GrodziskNews.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Opinie nie związane z tematem artykułu, wulgarne, obraźliwe, naruszające prawo będą usuwane.

Jeżeli uważasz, że dana opinia nie powinna się tu znaleźć, zgłoś ją do moderacji.

Wszelkie prawa zastrzeżone. Na podstawie art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z dnia 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych Portal GrodziskNews.pl wyraźnie zastrzega, że dalsze rozpowszechnianie artykułów zamieszczonych na portalu bez zgody jest zabronione.