Polityka prywatności i RODO

Jakie dane o Tobie zbieramy?

Dane zbierane podczas rejestracji
Abyś mógł skorzystać z niektórych funkcji naszego serwisu będziesz musiał się zarejestrować. Podczas rejestracji zapytamy Cię o Twój adres email oraz login i hasło jakich będziesz używał na naszej witrynie.

Dane do fakultatywnego uzupełnienia przez użytkowników serwisu
W dowolnym czasie korzystania z serwisu GrodziskNews.pl zarejestrowany użytkownik ma możliwość edycji swoich danych osobowych, kontaktowych oraz hasła dostępu. Dzięki czemu poddaje je modyfikacjom wg własnego uznania i na własną odpowiedzialność. Jedynie login pozostaje bez możliwości edycji i jest niezmienny.

Dane zbierane automatycznie
Podczas Twojej wizyty na naszej stronie internetowej, automatycznie zbierane są dane dotyczące Twojej wizyty, np. Twój adres IP, nazwa domeny, typ przeglądarki, typ systemu operacyjnego, itp.

Dane zbierane, gdy kontaktujesz się z nami
Gdy kontaktujesz się z nami za pomocą formularza lub poczty email przekazujesz nam swój adres e-mail, adres IP oraz imię, nazwisko lub login w zależności od konfiguracji programu pocztowego, sposobu wypełnienia formularza kontaktowego lub sposobu sformułowania wiadomości.

W jaki sposób wykorzystujemy Twoje dane?
W żadnym wypadku nie będziemy sprzedawali danych zebranych o Tobie podmiotom trzecim.

Dane zbierane podczas rejestracji będą wykorzystane wyłącznie do umożliwienia Tobie zalogowania się do naszego systemu. Rejestracja jest obowiązkowa, jeżeli chcesz w pełni korzystać z opcji udostępnionych w serwisie.

Dokładne dane osobowe dodawane opcjonalnie przez użytkownika (bądź, w wyjątkowych wypadkach, zbierane przez redakcję serwisu) będą wykorzystane w celu realizacji transakcji ze sponsorami i reklamodawcami. Dokładne dane są także niezbędne do wysłania nagród rzeczowych zwycięzcom zabaw i konkursów organizowanych przez serwis GrodziskNews.pl. Podanie tych danych jest obowiązkowe, jeżeli chcesz dokonać którejś z powyższych czynności.

Jeżeli zapisałeś się na nasz Newsletter, lub w inny sposób wyraziłeś zgodę na jego otrzymywanie, wykorzystamy Twoje dane w celu wysłania Ci naszego Newslettera.

Dane zbierane automatycznie mogą być użyte do analizy zachowań użytkowników na naszym serwisie, zbierania danych demograficznych o naszych użytkownikach, lub do personalizacji zawartości naszych stron internetowych. Dane te są zbierane automatycznie o każdym użytkowniku.

Dane zbierane w trakcie korespondencji pomiędzy Tobą, a naszym serwisem będą wykorzystane wyłącznie w celu odpowiedzi na Twoje zapytanie.

W przypadku kontroli Generalnego Inspektoratu Ochrony Danych Osobowych, Twoje dane mogą zostać udostępnione pracownikom Inspektoratu zgodnie z ustawą o ochronie danych osobowych.

W przypadku naruszenia Regulaminu serwisu, naruszenia prawa, lub gdy będą wymagały tego przepisy prawa, możemy udostępnić Twoje dane organom wymiaru sprawiedliwości.

W jaki sposób będziemy się z Tobą kontaktować?
Jeżeli skontaktowałeś się z Redakcją serwisu poprzez formularz kontaktowy, otrzymasz od nas odpowiedz w serwisie. Zostaniesz o tym poinformowany przez e-maila.

Jeżeli zapisałeś się na nasz Newsletter, lub w inny sposób wyraziłeś zgodę na jego otrzymywanie, będziesz od nas otrzymywać wiadomości drogą mailową. Podczas rejestracji wyrażasz zgodę na otrzymywanie Newslettera – po zalogowaniu możesz ją wycofać w Edycji Profilu.

W jaki sposób możesz poinformować nas o zmianie danych?
Po zalogowaniu się do serwisu i wybraniu sekcji Edycja profilu, możesz wprowadzić zmiany dotyczące adresu e-mail, hasła, otrzymywania powiadomień i Newslettera. Danych zbieranych automatycznie i loginu nie da się zmienić lub usunąć.

Wykorzystanie ciasteczek („cookies”)
Nasza strona internetowa może wykorzystywać ciasteczka, które służą identyfikacji Twojej przeglądarki podczas korzystania z naszej strony, abyśmy wiedzieli jaką stronę Ci wyświetlić. Ciasteczka nie zawierają żadnych danych osobowych.

W jaki sposób zabezpieczamy Twoje dane osobowe?
Nasze bazy danych zabezpieczone są przed wglądem osób trzecich.

Zmiany naszej polityki prywatności
Zastrzegamy sobie prawo zmiany powyższej polityki prywatności poprzez opublikowanie nowej polityki prywatności na tej stronie.

INFORMACJE O RODO
Z chwilą rejestracji Użytkownik wyraża zgodę na umieszczenie i przetwarzanie jego danych osobowych przez Administratora, zgodnie z warunkami, w sposób i w celach określonych w Polityce Prywatności (Załącznik nr 1) oraz zgodnie z postanowieniami Regulaminu.

2. Użytkownik wyraża zgodę na przetwarzanie przez Administratora w celu określonym w treści ust. 5 poniżej następujących danych osobowych:
a) podanych przez Użytkownika w ramach formularza rejestracyjnego:
– nickname, adres e-mail, datę urodzenia, płeć, imię i nazwisko (opcjonalnie);
b) adresu IP Użytkownika oraz określonej na jego podstawie miejscowości w której Użytkownik mieszka i miejscu, w którym chodzi On do kina;
c) numer ID właściwy dla danego Użytkownika Zarejestrowanego, przypisany w Serwisie lub w innym w ramach oraz w połączeniu, z którym realizowane są usługi w ramach Serwisu;
d) w przyszłości zakres wymaganych danych może zostać rozszerzony przez Administratora o numer telefonu komórkowego Użytkownika, co nie będzie stanowiło zmiany Regulaminu.
3. Użytkownik wyraża również zgodę na prezentację treści informacyjnych oraz reklamowych zgodnych z prawem i stanowiących istotę funkcjonowania portalu GrodziskNews.pl.

4. Administratorem danych osobowych jest GrodziskNews Dominik Pietraszek, który dokonuje przetwarzania danych osobowych Użytkowników Zarejestrowanych zgodnie z obowiązującymi przepisami prawa, w tym w szczególności ustawą z dnia 10 maja 2018 r. o ochronie danych osobowych (Dz.U. 2018 poz. 1000 ze zm.) oraz rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady UE z dnia 27 kwietnia 2016 roku w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych, dalej: RODO) oraz ustawą z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną (Dz.U. nr 144, poz. 1204 ze zm.). Administrator danych osobowych może powierzyć ich przetwarzanie innemu podmiotowi.

5. Dane osobowe określone w Polityce Prywatności oraz inne informacje zawarte w formularzu rejestracyjnym wykorzystywane będą przez Administratora do zawarcia, zmiany, rozwiązania Umowy z Użytkownikiem Zarejestrowanym oraz świadczenia Usług, w tym przekazywania informacji i komunikatów dotyczących i związanych ze świadczonymi Usługami, w tym informacji i materiałów dotyczących tematyki i funkcjonowania Serwisu, w tym także informacji marketingowych i reklamowych związanych z akcjami i wydarzeniami mającymi miejsce w Serwisie jak również w celach określonych w Polityce Prywatności.

6. Administrator ma prawo uzależnić świadczenie swoich usług i korzystanie z Serwisu od weryfikacji danych osobowych Użytkownika oraz od weryfikacji legalności przetwarzania przez Użytkownika danych osobowych oraz wizerunku osób trzecich lub legalności innych danych udostępnianych w Serwisie. W przypadku powzięcia wątpliwości co do zgodności z prawdą bądź aktualności podanych przez Użytkownika Zarejestrowanego danych w formularzu rejestracyjnym, Administrator może zablokować Konto do czasu wyjaśnienia sprawy.

7. Dane osobowe Użytkowników mogą być wykorzystywane przez Administratora do celów przesyłania drogą elektroniczną informacji handlowych pochodzących od Administratora lub osób trzecich wyłącznie po wyrażeniu przez Użytkownika odrębnej zgody na takie wykorzystanie.

8. Użytkownik Zarejestrowany ma prawo wglądu do przetwarzanych danych osobowych w każdym czasie, jak również prawo do ich poprawiania, uzupełniania oraz żądania ich usunięcia.

9. Użytkownik Zarejestrowany ma obowiązek aktualizować dane podane w formularzu rejestracyjnym niezwłocznie po każdej zmianie tych danych.

10. Administrator nie będzie udostępniać zgromadzonych danych osobowych Użytkowników Zarejestrowanych innym osobom lub instytucjom, chyba że nastąpi to za wyraźną zgodą lub na życzenie Użytkownika. Administrator uprawniony jest do ujawnienia i udostępnienia danych osobowych wyłącznie podmiotom upoważnionym na podstawie właściwych przepisów prawa, zgodnie z postanowieniami Regulaminu i obowiązującymi przepisami prawa.

11. W przypadku wyrażenia przez Użytkownika odrębnej zgody w tym zakresie dane osobowe określone w Polityce Prywatności będą przetwarzane przez Administratora w celach marketingowych lub wykorzystywane w celu wysyłania za ich pośrednictwem treści informacyjnych oraz treści o charakterze informacji handlowej pochodzących od Administratora lub jego partnerów.