reklama Grodzisk Mazowiecki
TEMATY NA CZASIE:
inwestycje
CPK
wypadki
policja
wyłączenia prądu
grille gazowe

26

01 2017

Kulinarne sukcesy uczniów grodziskiej Jedynki


Grodzisk News

podziel się na Facebooku podziel się na Twitterze podziel się na Pinterest podziel się na WhatsApp

Kulinarne sukcesy uczniów grodziskiej Jedynki - Grodzisk News


W grodziskim Zespole Szkół nr 1 odbył się finał I Regionalnego Konkursu Gastronomicznego ?REGIONALNE PODRÓŻE KULINARNE 2016?. Piszemy o tym nie bez kozery, bowiem dwoje uczniów placówki zgarnęło pierwszą i trzecią nagrodę. 


REKLAMA
reklama Grodzisk Mazowiecki

Pierwsze miejsce zajęła Patrycja Brejnak, uczennica Technikum nr 1 w Zespole Szkół nr 1 w Grodzisku Mazowieckim. A na trzecim stopniu podium uplasował się również uczeń tej placówki ? Jakub Kotapski. Druga lokata przypadła zaś Jakubowi Kowalewskiemu ze stołecznego Zespołu Szkół Spożywczo-Gastronomicznych.

Sam konkurs składał się z trzech etapów: etap I - przygotowanie przepisów konkursowych, etap II stanowił test wiedzy z zakresu gastronomii i technik sztuki kulinarnej, etap III ? wykonanie potraw konkursowych, a jego uczestnikami byli uczniowie z województwa mazowieckiego, łódzkiego i podlaskiego.

Oceny prac dokonało jury, składające się z nauczycieli zawodu, szefów kuchni i znawców kuchni regionalnej w składzie: Maria Dalewska ? przewodnicząca jury, nauczyciel przedmiotów zawodowych, Małgorzata Konarzewska ? członek jury, nauczyciel przedmiotów zawodowych, autorka podręczników dla zawodu, Halina Makała ? wykładowca WSTiJO w Warszawie, Stefan Birek ? członek szef kuchni hotelu Lord w Warszawie, Sebastian Jakimek ? członek szef kuchni restauracji Babie Lato w Grodzisku Mazowieckim, Łukasz Pietruczuk ? właściciel restauracji, szef kuchni ?Smażalni ryb u Stasia? w Grodzisku Mazowieckim, Rafał Kochanowicz ? członek specjalista ds. rynku HORECA

Uczestnicy przygotowali, m.in.:
? nagus ziemniaczany w grysiku marchewkowym z polędwiczką wieprzową w sosie czekoladowo-anyżowym i ziemią z buraka;
? polędwiczkę wieprzową gotowaną soue-vide podaną na kawowym purée z pietruszki, piasku z pumpernikla ,z fondantami z ziemniaka i buraka, kawiorem z jabłka, redukcją malinową oraz mini marchewkami;
? polędwicę wieprzową marynowaną w przyprawach z sosem pomarańczowo ? anyżowym w asyście purée z groszku zielonego, purée z marchwi, ziemniaków z natką pietruszki;
? wędzoną polędwiczkę gotowaną w słodzie jęczmiennym, fondant z ziemniaka, purée z marchwi z anyżem i suską sechlońską, piklowaną i pieczoną marchew, paloną brukselkę, chips z boczku oraz sos z miodu pitnego z jabłkiem grójeckim;
? marchewkowy sen, czyli grillowaną polędwicę wieprzową z purée ziemniaczanym, sferycznym ravioli z sosem korzenno-marchewkowym oraz glazurowanymi marchewkami baby;
? roladkę z polędwicy wieprzowej z oscypkiem w boczku na sosie z porzeczki czerwonej podaną z purée ziemniaczanym, konfitowaną marchewką z anyżem i carpaccio z cukinii.





💬︎   dodaj komentarz








📰︎ NAJPOPULARNIEJSZE



💬︎ NAJCZĘŚCIEJ KOMENTOWANE



odwiedź nasz profil na FB

Copyright © 2014-2024 - Grodzisk News - wszelkie prawa zastrzeżone.