26
01 2017
Adam Fabisiewicz Grodzisk News
26.01.2017, godz. 07:42
W grodziskim Zespole Szkół nr 1 odbył się finał I Regionalnego Konkursu Gastronomicznego ?REGIONALNE PODRÓŻE KULINARNE 2016?. Piszemy o tym nie bez kozery, bowiem dwoje uczniów placówki zgarnęło pierwszą i trzecią nagrodę.
Pierwsze miejsce zajęła Patrycja Brejnak, uczennica Technikum nr 1 w Zespole Szkół nr 1 w Grodzisku Mazowieckim. A na trzecim stopniu podium uplasował się również uczeń tej placówki ? Jakub Kotapski. Druga lokata przypadła zaś Jakubowi Kowalewskiemu ze stołecznego Zespołu Szkół Spożywczo-Gastronomicznych.
Sam konkurs składał się z trzech etapów: etap I - przygotowanie przepisów konkursowych, etap II stanowił test wiedzy z zakresu gastronomii i technik sztuki kulinarnej, etap III ? wykonanie potraw konkursowych, a jego uczestnikami byli uczniowie z województwa mazowieckiego, łódzkiego i podlaskiego.
Oceny prac dokonało jury, składające się z nauczycieli zawodu, szefów kuchni i znawców kuchni regionalnej w składzie: Maria Dalewska ? przewodnicząca jury, nauczyciel przedmiotów zawodowych, Małgorzata Konarzewska ? członek jury, nauczyciel przedmiotów zawodowych, autorka podręczników dla zawodu, Halina Makała ? wykładowca WSTiJO w Warszawie, Stefan Birek ? członek szef kuchni hotelu Lord w Warszawie, Sebastian Jakimek ? członek szef kuchni restauracji Babie Lato w Grodzisku Mazowieckim, Łukasz Pietruczuk ? właściciel restauracji, szef kuchni ?Smażalni ryb u Stasia? w Grodzisku Mazowieckim, Rafał Kochanowicz ? członek specjalista ds. rynku HORECA
Uczestnicy przygotowali, m.in.:
? nagus ziemniaczany w grysiku marchewkowym z polędwiczką wieprzową w sosie czekoladowo-anyżowym i ziemią z buraka;
? polędwiczkę wieprzową gotowaną soue-vide podaną na kawowym purée z pietruszki, piasku z pumpernikla ,z fondantami z ziemniaka i buraka, kawiorem z jabłka, redukcją malinową oraz mini marchewkami;
? polędwicę wieprzową marynowaną w przyprawach z sosem pomarańczowo ? anyżowym w asyście purée z groszku zielonego, purée z marchwi, ziemniaków z natką pietruszki;
? wędzoną polędwiczkę gotowaną w słodzie jęczmiennym, fondant z ziemniaka, purée z marchwi z anyżem i suską sechlońską, piklowaną i pieczoną marchew, paloną brukselkę, chips z boczku oraz sos z miodu pitnego z jabłkiem grójeckim;
? marchewkowy sen, czyli grillowaną polędwicę wieprzową z purée ziemniaczanym, sferycznym ravioli z sosem korzenno-marchewkowym oraz glazurowanymi marchewkami baby;
? roladkę z polędwicy wieprzowej z oscypkiem w boczku na sosie z porzeczki czerwonej podaną z purée ziemniaczanym, konfitowaną marchewką z anyżem i carpaccio z cukinii.
Copyright © 2014-2024 - Grodzisk News - wszelkie prawa zastrzeżone.